5 zaken om te onthouden
Commercieel vastgoed is vast niet zo goed
De resem rentestijgingen in de VS en de nieuwe trends post-corona hebben een negatieve impact op commercieel vastgoed. Denk maar aan hybride werken en e-commerce boost tijdens de lockdowns. Toch mag niet alle commercieel vastgoed op één hoop worden gegooid. Je moet een onderscheid maken tussen kantoren, kleinhandel en industrie. Bij kantoorgebouwen is de “vacancy rate” of % leegstand gestegen tot 13%. Vastgoed voor industriële doeleinden daarentegen, met name gebouwen voor productie, distributie en R&D, heeft dan weer een beperkte leegstand van amper 2%. Niet alleen structurele trends zoals e-commerce logistiek zijn bepalend van industrieel vastgoed, maar ook “onshoring” of “reshoring” of “nearshoring” als gevolg van geopolitieke fragmentatie zijn gunstig voor de toekomst van industrieel vastgoed. Als u investeert in beursgenoteerd vastgoed, kijk dan zeker na welk type.
Groeilanden 2.0
In de laatste 40 jaar hebben groeilanden meerdere ups en downs gekend. Na een verloren decennium in de jaren ‘80, kenden de opkomende markten een opmerkelijke herrijzenis als gevolg van het einde van de koude oorlog (de val van de muur), toenemende globalisering en de opkomst van supermacht China als locomotief van wereldwijde groei. Volgens het IMF verdubbelde de groei tussen eind jaren 1980 en begin jaren 2000. Maar, na de crisis in 2008 daalde het jaarlijkse BBP in de groeilanden gestaag. Dit kwam door de sputterende groei van locomotief China, maar ook door de bredere trend naar deglobalisering, toenemende schulden en meer politieke polarisatie. Ondanks menig pleidooi om te investeren in groeilanden als megatrend of motor van groei, hebben beleggers sinds 2010 niet veel plezier beleefd aan hun investering. Moet men deze categorie nu volledig links laten liggen gezien de geopolitieke ontwikkelingen? Zeker niet, want groeilanden bieden nog steeds veel opportuniteiten. Maar, uw beleggingsstrategie zal moeten veranderen. Er zal veel meer focus liggen op diversificatie, selectiviteit, inkomsten, duurzaamheid en kwaliteit.
5 bedreigingen voor ESG
Er zijn meer en meer anti-ESG krachten aanwezig in de Amerikaanse politiek. Vooral de Republikeinse partij in gekant tegen duurzaamheid als zijnde bedrog, ondoelmatigheid en een geheime agenda om bepaalde ‘waarden’ op te leggen aan het kapitalisme.
De COP27 klimaattop in Egypte was teleurstellend. Als gevolg van het conflict in Oekraïne en de prioriteit van energie-zekerheid, is de strijd tegen klimaatverandering naar de achtergrond verschoven.
Er heerst nogal wat cynisme over ESG-producten na toenemende beschuldigingen van ‘greenwashing’ bij o.a. Deutsche Bank en andere grote organisaties. Bijgevolg hebben regelgevers plannen bekendgemaakt om hun toezicht te verscherpen.
Op 1 januari van dit jaar zijn nieuwe technische normen van SFDR in werking getreden waardoor een flink aantal artikel 9 fondsen werden gedegradeerd tot artikel 8.
Er blijft een gebrek aan standaardisatie van essentiële ESG-informatie ondanks de SFDR wetgeving in de EU. Meer en meer landen ontwikkelen hun eigen taxonomieën en classificatiekaders.
Ondanks deze bedreigingen, is al meermaals aangetoond in studies dat op lange termijn duurzaam beleggen de kwaliteit verhoogt en de risico-rendementsverhouding van een portefeuille verbetert.
Is er regen in zicht na de ‘droogte’ bij IPO’s?
In de VS zien we na 18 maanden terug wat interesse in de markt van beursintroducties. Gemiddeld gezien wordt er $55 miljard kapitaal per jaar naar de beurs gebracht. In 2022 bedroeg dit amper $7,7 miljard. In het eerste halfjaar van dit jaar zitten we nu reeds aan $7,3 miljard. Stuwende factoren zijn oa. het sterke momentum op de beurs en het vooruitzicht op stabiele rentes. Nadat het segment van kleinere aandelen (small caps) in juni een sterke koersstijging optekende, kan dit een signaal zijn dat de beursrally breder wordt gedragen, wat op zich positief is voor de duurtijd van de rally.
Analisten positiever dan strategen
In de VS verwachten analisten een gemiddelde winst per aandeel voor de S&P500 van $219 in 2023, een stijging van 1% t.o.v. 2022. Dit is een (forward) koers/winst verhouding van bijna 20 op basis van 4.388 voor de beursindex. Goedkoop kun je dit niet noemen. De strategen zijn iets pessimistischer met een daling van de winst van 4,1%. Dit resulteert in een winst per aandeel van $209. De meest pessimistische (nl. Ned Davis Research) gaat uit van een WPA van amper $185 en de de meest positieve (Oppenheimer) van $230. (K/W van 18,8) Wie krijgt gelijk?
Wat verwachten de grote vermogensbeheerders?
Op korte termijn (12 maand) - 31 mei 2023
De onderstaande aanbevelingen zijn een consensus van de visies en vooruitzichten van >10 gerenommeerde internationale vermogensbeheerders: Amundi, ABN, BlackRock, DWS, JPMorgan, Schroders, Pictet, Pimco, Fidelity, ING, BNP, Templeton, Invesco, ColumbiaThreadneedle en T-Rowe Price.
Wat verwacht Toward?
Toward heeft de laatste maanden gewerkt aan een eigen tactisch allocatie model dat hier iedere maand aan bod zal komen. Dit model is een top-down visie op de portefeuille gebaseerd op een kwalitatieve en kwantitatieve analyse.
De 4 pijlers in de kwantitatieve analyse zijn:
macro-economische doorlichting (voorlopende indicatoren, sentiment)
bedrijfswinsten (toekomstige groei, revisies, marges)
sentiment (volatiliteit, positionering beleggers)
waardering (actuele en toekomstige koers/winst, sectorwaardering)
Macro-economische analyse - 31 mei 2023
Onderstaande tabel geeft een evaluatie weer van de economische ontwikkelingen en vooruitzichten in de belangrijke regio’s. Dit gebeurt op basis van invloedrijke kwalitatieve indicatoren.
Conclusie:
De voorlopende indicatoren en de verwerkende nijverheid tonen een duidelijke afkoeling.
Het consumentenvertrouwen en de dienstensector houdt nog altijd de wereldwijde economie in evenwicht.
Bedrijfswinsten - 31 mei 2023
Winstherzieningen: in Europa en de VS merken we een stijging tot boven 0, d.w.z. dat er meer opwaartse winstherzieningen zijn dan neerwaartse. Dit wijst op een zeer veerkrachtige bedrijfswereld. (I/B/E/S Refinitiv)
Bedrijfsmarges: de VS tekent nog altijd hoge marges op (12%), maar dalen wel geleidelijk; in Europa en het VK evolueren ze eerder horizontaal, maar ook op een relatief hoog niveau. (JPMorgan)
Verwachte winstgroei: op 12 maanden zijn de verwachtingen positief voor alle regio’s, behalve in het VK waar men -3,3% optekent; in de groeilanden bedraagt de groei van de winsten maar liefst 18%. (I/B/E/S Refinitiv)
Sentiment - juni 2023
Het sentiment blijft over het algemeen vrij positief. 45% van de Amerikaanse individuele beleggers geloven dat aandelen binnen 6 maanden hoger zullen staan tegenover 23% die een daling verwacht. Ook de aandelenvolatiliteit op de markt (VIX) blijft uiterst laag. Bij de obligaties is de volatiliteit wat afgenomen, maar bevindt zich historisch nog op een hoog niveau. De professionele fondsbeheerders daarentegen waren eind mei defensief in hun positionering en bouwen cash, obligaties en (defensievere) technologieaandelen op. 67% van de wereldwijde beheerders verwachten een afkoelende economie in de komende 12 maanden en 47% zelfs een recessie. Ook de niet-commerciële particuliere traders en hefboomfondsen nemen met 70,02% nog veel short posities in.
Fear & Greed Index (15 mei 2023)
Waarderingen - 31 mei 2023
Conclusie:
Japan blijft goedkoop niettegenstaande de recente stijging
Groeilanden en vooral China blijven aantrekkelijk gewaardeerd ondanks de zwakke start dit jaar
De beurzen zijn in het algemeen niet goedkoop, maar ook niet overdreven duur
Toward dynamische modelportefeuille op 17 juni 2023
De onderstaande portefeuille reflecteert de tactische visie van Toward op de verschillende beleggingscategorieën. Dit gebeurt volgens een bovenstaande kwantitatief en kwalitatief asset allocatiemodel aangevuld met technische analyse. De samenstelling of asset allocatie van de portefeuille is afgestemd op een dynamisch beleggersprofiel. De implementatie in de praktijk kan gebeuren met ofwel index - of actieve fondsen ofwel een combinatie van beide.
Bedankt voor het aandachtig lezen en hoop dat u wat hebt bijgeleerd. Alle suggesties en opmerkingen zijn van harte welkom. De volgende editie verschijnt midden juli.
Met vriendelijke groeten!
Stephan