ETF Industrie Update
Wordt Indië het nieuwe China?
De interesse in ETF’s die beleggen in Indië neemt toe. Er zijn op dit moment zes beursgenoteerde trackers in Europa die in totaal $324 miljoen kapitaalinstroom optekenden (per 13 juni). Volgens strategen kan het groeiland met het grootste bevolkingsaantal ter wereld in de toekomst de rol overnemen van China als “lage-loonland”. Die laatste supermacht wordt immers alsmaar meer gezien als een geopolitieke bedreiging voor de VS en Europa. Ook de jonge bevolking en de opkomende middenklasse kan een boost betekenen voor consumptie en handel. Alle betrokken ETF’s volgen de MSCI India index die bestaat uit 114 grote en middelgrote bedrijven. De grootst beschikbare ETF is iShares MSCI India UCITS ETF met een kostenratio van 0,65% en $1,6 miljard beheerd vermogen.
Growth at Reasonable Price
De populaire S&P500 GARP Index, die een evenwicht zoekt tussen pure groei en pure waardering in zijn indexsamenstelling, heeft er 2 broertjes bijgekregen nl. de S&P Midcap 400 GARP Index en de S&P500 SmallCap 600 GARP Index. Het S&P GARP Index gamma selecteert enkel bedrijven in de index met zowel consistente omzet- en winstgroei als prijszettingsmacht, een solide financiële balans en een redelijke waardering. Als men een “backtest” uitvoert sinds 1995, dan scoort de klassieke S&P500 iets beter tijdens de laatste 15 jaar. Dit heeft natuurlijk te maken met de sterke stijging van pure (duurdere) groeiaandelen na de financiële crisis (een periode van ultra lage rente en inflatie). Maar, op langere termijn is de risico-rendementsverhouding van de GARP indexen dan weer een stuk beter. De tabel hieronder geeft de prestatie weer sinds begin 2020 en is een representatievere periode dan het pre-Corona tijdperk.
Alles wordt digitaal
Groot nieuws bij BlackRock. De grootste beheerder ter wereld heeft een aanvraag ingediend bij de toezichthouder SEC om een iShares Bitcoin Trust ETF te lanceren in de VS. Die zal de spotprijs van de Bitcoin één-op-één volgen. BlackRock werkt hiervoor samen met Coinbase als bewaarplatform. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, dan mag in de komende maanden waarschijnlijk ook een Europese versie worden verwacht. De marktleider heeft jaren de boot afgehouden omwille van het gebrek aan regelgeving en het te speculatief karakter. Ondanks de sterke daling van alle cryptomunten vorig jaar, ziet men toch een toename in nieuwe ETF lanceringen die direct of indirect gelinkt zijn aan digitale activa. In Europe bestaan er momenteel drie ETN’s die de koers van Bitcoin volgen, en die meer dan 3 jaar bestaan én die groter zijn dan €100 miljoen. Daar het geen ETF’s zijn maar ETN’s (Exchange Traded Notes), beleggen ze achterliggend in een obligatie die rechtstreeks gelinkt is aan de Bitcoin. Wisdom Tree Bitcoin is de goedkoopste van de drie met een TER van 0,95%.
Actief passief is de volgende trend
Asset Managers zetten alsmaar meer in op actieve ETF’s als groeimotor voor de komende jaren. In de VS is deze trend al een paar jaar aan de gang. Actieve ETF’s hebben daar een marktaandeel van 5% van de totale ETF markt. Actieve fondsenhuizen zoeken naar nieuwe manieren om te groeien. Het totaal beheerd vermogen in actieve ETF’s in Europa bedraagt amper $18 miljard, nog geen 1,5% van de totale ETF markt (volgens Cerulli Associates). Actieve ETF’s zijn net zoals klassieke fondsen strategieën die actief beheerd worden en die bijgevolg een benchmark of index willen verslaan. Het enige verschil is dat ze verpakt worden in een ETF die op de beurs verhandeld wordt. Het grote voordeel t.o.v. klassieke beleggingsfondsen is dat ze heel toegankelijk zijn voor de particuliere belegger. Terwijl in de VS vooral een semi-transparante structuur bestaat voor actieve ETF’s nl. niet dagelijks, maar maandelijks alle posities publiek maken, eist Europa volledige dagelijkse transparantie.
David versus Goliath
De marktkapitalisatie van Apple was op een mooie lentedag in mei groter dan de de marktkapitalisatie van de 2.000 bedrijven in de Russell 2000 index, de meest gekende small cap index in de VS. Dit wordt gezien als een gunstig signaal voor kleinere bedrijven of small caps. De SPDR Russell 2000 US Small Cap UCITS ETF noteert amper boven zijn koers van 5 jaar geleden. Apple daarentegen is verviervoudigd sindsdien. Menig tegendraadse belegger kijkt dan ook naar small caps tegenwoordig als opportuniteit. Deze risicovolle categorie presteert sowieso op lange termijn beter dan de markt. De laatste jaren echter is activaklasse behoorlijk achtergebleven. Kan dit nu een kantelmoment zijn om in te stappen? Kleinere bedrijven zijn minder blootgesteld aan de wereldwijde handel en veel meer aan de binnenlandse vraag. Als we post-Covid terugkeren naar een normale businesscyclus, dan presteren small caps het best als er een economisch herstel wordt ingezet na een vertraging of recessie. Als de verwachte recessie er dit jaar komt en de beurzen lopen 6-9 maand voorop, dan mag de belegger al instappen net voor of tijdens de recessie om de hausse voldoende mee te pikken. Toward houdt deze categorie in ieder geval goed in de gaten. Van zodra de korte termijnrente definitief piekt en de inflatie daalt verder, dan zijn er opportuniteiten volgens ons.
ETF Portefeuille
Naast de uitgebreide analyses van meer dan 10 internationale vermogensbeheerders heeft Toward recent een tactisch allocatie model ontwikkeld. Dit is een top-down visie voor een portefeuille gebaseerd op onderstaande 4 pijlers:
Macro-economisch plaatje
Bedrijfswinsten
Fundamentele waardering
Technisch plaatje (met focus op het 200 & 50-daags gemiddelde en steun- en weerstandslijnen)
In de Toward dynamische voorbeeldportefeuille zijn er sinds 17 april geen transacties meer doorgevoerd. Deze laatste wijzigingen werden beschreven in de vorige Toward Smart ETF’s nieuwsbrief van 24 mei.
Index Toppers en Floppers
Rendementen in EUR t.e.m. 27/06/23 (currency hedged, cryptomunten en digitale activa niet inbegrepen)
Best presterende aandelenindexen:
MSCI ACWI Semiconductors & Semicond. Equipment ESG Filtered: +48,39%
MVIS US Listed Semiconductor 10% Capped ESG: +41,37%
Bal Metaverse: +39,20%
Slechtst presterende aandelenindexen:
S&P 500 VIX Futures Enhanced Roll: -37,45%
S&P 900 Banks 7/4 Capped: -26,41%
Solactive Disruptive Materials: -24,62%
Best presterende obligatie indexen:
MTS Mid Price Italy 10y Target Maturity (EUR): +8,93%
Bloomberg Euro Government Inflation-Linked 10+ Year: +8,75%
PIMCO Emerging Markets Advantage Local Currency Bond: +8,23%
Slechts presterende obligatie indexen:
Bloomberg Global Japan Treasury 1-3 Year: -10,56%
iBoxx USD Contingent Convertible Liquid Developed Market AT1: -10,27%
iBoxx Contingent Convertible Liquid Developed Europe AT1: -7,99%
Bron: JustETF
ETF Categorie in de kijker - AI ETF’s
AI of Artificiële Intelligentie is de voorbije maanden niet weg te denken uit de (financiële) media met de lancering van ChatGPT en de spectaculaire koersexplosie van Nvidia. Maar hoe zit het met het aanbod aan ETF’s? De tabel hieronder toont de zes grootste trackers die blootgesteld zijn aan dit thema.
Net zoals andere thematische fondsen kunnen deze ETF’s onderling sterk verschillen. De samenstelling en aldus het rendement zal afhankelijk zijn van de selectie van de relevante bedrijven, de puurheid van de blootstelling naar het thema en de liquiditeit. Terwijl de correlatie van het rendement tussen alle ETF’s schommelt tussen 1 en 0,8 (ze presteren allen vrij gelijkaardig), is het vooral de (actieve) Ossiam ETF die het meest verschilt van de rest. Beheerder Ossiam investeert veel minder in technologiewaarden dan wel in bedrijven die voordeel halen uit AI en machine learning. Farmabedrijf Novo Nordisk, supermarkt Ahold Delhaize en brillenfabrikant EssilorLuxottica zijn hier de top posities. De strategie focust voornamelijk op duurzaamheid en het beperken van de volatiliteit en neerwaarts risico. Het jaarlijks rendement de laatste 3 jaar is +5,77%. (per einde mei)
De best presterende en grootste ETF met eveneens de laagste kosten is Xtrackers AI and Big Data UCITS ETF van vermogensbeheerder DWS (Deutsche Bank groep). De ETF neemt als uitgangspunt de Nasdaq index en vertoont aldus een aanzienlijke blootstelling naar de technologiesector. De blootstelling aan het thema AI wordt gebaseerd op het aantal AI patenten. De weging van de ETF gebeurt volgens marktkapitalisatie. Sinds begin dit jaar boekt de ETF een nettorendement van 35,49% en de laatste 3 jaar jaarlijks 16,76% (per einde mei).
De Amundi ETF is ook zeer interessant en onderscheidt zich van de rest door e.z. een gelijke weging van de bedrijven (in tegenstelling tot marktkapitalisatie) en a.z. lagere liquiditeitsvereisten. Hierdoor wordt er minder geïnvesteerd in de grote tech namen en meer in kleinere bedrijven. De ETF gebruikt de STOXX AI Global Artificial Intelligence ADTV5 Index met een methodologie gebaseerd op relatieve intellectuele eigendomsrechten. Sinds 1 januari staat de teller op +12,17% en +13,18% als jaarlijks rendement de laatste 3 jaar. (per einde mei)
ETF Weetjes
BlackRock heeft een iShares Copper Miners UCITS ETF gelanceerd, genoteerd op de Amsterdamse beurs en met een kostenratio van 0,55%.
Beheerder HANetf biedt de goedkoopste solar ETF in Europa door een recente kostenverlaging tot 0,49%.
De S&P500 Equal Weight Index ziet een toename van de instroom de laatste maanden omdat beleggers de (duurdere) Big Tech bedrijven willen vermijden.
Wisdom Tree lanceert een tracker in hernieuwbare energie. De ETF is met 0,45% aantrekkelijk geprijsd en is genoteerd op de Deutsche Börse.
Specialist beheerder Valour lanceert een CO2-neutrale bitcoin ETP door in te zetten op koolstofcompensatie.
Bedankt voor het aandachtig lezen en hoop dat u wat hebt bijgeleerd. Alle suggesties en opmerkingen zijn van harte welkom. De volgende editie verschijnt begin augustus.
Mvg
Stephan